Superblog

Dragă Maramureş

Profil turist

Untitled.png

Nume: Ilie Raluca

Vârstă: 24

Ocupaţie: Blogger

Destinaţie: Maramureş, România

Perioada: câteva zile in vacanţa de vară

Dragă Maramureş,

Eşti feciorul cel mai nordic al patriei mame. Ai trecut graniţa şi te-ai întins până-n Ucraina. Numeroasele tale ape alimentează Tisa, iar munţii tăi vânjoşi adăpostesc păduri de fag, stejar şi molid prin care rătăcesc numeroase animale şi specii rare de plante. Ai peşteri ascunse în munţi, ai chei şi lacuri limpezi. În râurile tale încă mai trăieşte lostriţa, iar pământul tău e bogat în zăcăminte. Pentru sute de ani ţi-ai apărat şi păstrat formele de organizare locale şi ai conservat cu sfinţenie modul tradiţional de viaţă rustică.

Imagini pentru maramures peisaje

 Pentru toate astea şi pentru încă mai multe, voi veni, Maramureşule, să-ţi admir plaiurile, să-ţi văd oamenii, să-ţi cunosc tradiţiile, să-ţi ascult graiul, să mă înfrupt din bucate alese şi să-ţi cânt doinele.

Să mă primeşti ca pe-un fiu de-al tău. Sunt munteancă simplă, cu drag de ţară, nu-s mofturoasă şi nici căutător de locuri luxoase. Pentru mine funcţionează încă dictonul blagian „Veşnicia s-a născut la sat!”. Căci aşa e, Maramureşule, dincolo de bogăţia oraşelor cu clădiri grandioase, fabrici şi uzine,  mereu se găsesc sate întinse, cu poveşti de spus la umbra nucilor bătrâni ori la gura sobei. Ş-am să vin negreşit.

Voi apela la CND-Turism ce mi-a asigurat mereu vacanţe speciale si super oferte turistice. Mă voi caza la Hotelul de trei stele Păltiniş din Borşa şi de acolo voi începe magica incursiune pe plaiurile tale, cu-n rucsac în spate plin cu dorinţe şi-un aparat de fotografiat care să dea formă şi culoare viitoarelor amintiri.

Am aflat despre tine din cărţi şi-am ascultat poveşti cu farmec spuse de bunici, asa că lasă-mă, Maramureşule, să-ţi cunosc meşteşugurile tradiţionale ivite din mâinile vrednice ale moroşenilor care sculptează neîncetat în lemn, care dau viaţă vaselor din lut ori măştilor confecţionate din blănuri, piele şi pânze. Să văd cum femeile păstrează intact folclorul prin ţesăturile colorate cu care-şi decorează casa, cum se gătesc în zi de sărbătoare cu straie populare croite cu migală, cum ţărăncuţele poartă cu mândrie în jurul gâtului zgârdane făurite din mărgele mărunte şi multicolore, iar moroşenii clopuri confecţionate din paie şi talaş. Lasă-mă, Maramureşule, să mă înfrupt din delicatesele tale specifice, o mixtură inedită între preparate strămoşeşti româneşti, săseşti şi ungureşti. Să gust gulaş la ceaun, tocăniţe bogate în mirodenii, papricaş, balmoş şi gomboţi. Să mănânc coleşă cu brânză şi să iau o guriţă de horincă de prune, să-mi pună sângele-n mişcare.

Mi-am întocmit, să ştii, propriul traseu cu locuri pe care vreau să le vizitez. Locuri în perfectă concordanţă cu trăsăturile ce-mi alcătuiesc personalitatea. Locuri în care să mă regăsesc parte, cu parte. Locuri în care să mă simt acasă, prin care sufletul meu să vorbească.

Maramureşule, sunt tumultuoasă

şi îmi place să gust cu mult entuziasm din plăcerile vieţii, aşa că îmi voi îndrepta mai întâi paşii spre Cascada Cailor, situată pe versantul Nordic al Munţilor Rodnei. Voi alege să merg cu telescaunul pentru a admira de la înălţime frumuseţile regiunii. Apa cascadei,  provenită din ploi şi topirea zăpezii, s-a adunat într-un circ glaciar, de acolo prăvălindu-se pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea. Ca ea am adunat şi eu în mine griji şi probleme, stres şi neîmpliniri, dar le voi lăsa pe toate în drumul meu, Maramureşule, şi mă voi încărca numaidecât cu energia şi bucuria ce-o emani.

Imagine similară

 Maramureşule, sunt visătoare

prea visătoare uneori, aşa că am de gând să pornesc spre sud-vest, până la Vişeul de Sus şi-am să devin călător cu Mocăniţa, locomotiva cu abur construită după Primul Război Mondial cu scopul de a transporta lemnul, care însă, de astă data îmi va transporta visurile pe tărâmul fascinant al Văii Vaser, printre stânci prăpăstioase, prin păduri dese, prin tuneluri întunecoase ori prin poiene minunate. Am să ascult liniştea naturii acompaniată de râul zgomotos, de pufăiturile şi sâsâitul trenului. Am să tresar cu bucurie la fluierăturile ascuţite ale locomotivei şi-am să-mi port, Maramureşule, gândurile pe cărări neumblate şi-am să le las să zburde acolo, pe pajiştile tale ravisante. La întoarcere, tot la Vişeul de Sus am să poposesc la Muzeul de Etnografie şi Istorie să descopăr o lume de multă apusă, a strămoşilor noştri.

Imagini pentru mocanita

Maramureşule, sunt un om stoic

…şi credincios. De la Vişeul de Sus, voi merge spre nord-vest şi în mai puţin de o oră voi ajunge în Bârsana. Vreau să vizitez Biserica din lemn care încă din 1711 a rezistat cu stoicism în faţa tuturor pericolelor naturale. Am să intru în ea şi-am să mă rog, Maramureşule, căci n-am nevoie de biserci somptuoase şi poleite cu aur pentru a-l găsi pe Dumnezeu.

Imagini pentru biserica de lemn barsana

Maramureşule, sunt veselă

…am umor şi autoironie. De la Bârsana ultima oprire va fi la Săpânţa. Da, Maramureşule, la Cimitirul Vesel. Să văd multicolorele cruci inscripţionate cu  poezii satirice şi epitafe. Să văd cum moartea e tratată cu haz, oferindu-i-se o altă perspectivă, deloc sumbră. Moartea-i sigură, Maramureşule, important e însă ce lăsăm în urma noastră. Să fie amintiri unice, spuse cu zâmbet şi umor de cei pe care i-am îndrăgit.

“Sub această cruce grea
Zace biată soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi cetea ea
Voi care treceţi pă aici
Încercţi să n-o treziţi
Că acasă dacă vine
Iară-i cu gura pă mine”

cimitirul de la sapanta

 

Maramureşule, sunt încrezătoare

…şi dornică să te cunosc. Să mă primeşti, rogu-te, ca pe orice alt turist ce doreşte să-ţi străbată meleagurile, să mă laşi să fiu călător pe pământurile tale, să-mi găsesc liniştea departe de agitaţia urbană, să-mi împrospătez sufletul şi să-l încarc cu emoţii şi clipe de neuitat.

Maramureşule, îţi promit că te voi povesti frumos! Dar până atunci, în primăvara asta îţi voi cunoaşte sora, Bucovina– „plai cu flori”.

Să m-aştepţi, că vin. Vin negreşit.

Cu entuziasm,

Un turist

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017!

surse poze:  ecology.md;  tai-tai.net; Turism BZI.ro;  ghiduri-turistice.info;  dreamdestinations.ro
Reclame

14 gânduri despre „Dragă Maramureş

  1. Ei, domnule Tocaciu, la studiile pe care sustineti ca le aveti, ma asteptam sa stiti ce este accea o „personificare”,o „metafora”, o „figura de stil” in general. Textul meu nu se bazeaza pe stilul stiintific, daca nu ati observat, ci pe stilul artistic, caci exista o imbinare a sensurilor conotative si denotative ale cuvintelor. Va rog sa va abtineti de la a-mi adresa apelative jignitoare si sa va vedeti de „judecatoria” dvs. Multumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s