Superblog

Zâmbim în română, vorbim în engleză!

Fotografia postată de Claudia Patrascu.

Astăzi, în contextual globalizării, cred că am constatat cu toţii sporirea interacţiunii oamenilor din diferite culturi şi spaţii lingvistice în limbile de circulaţie internatională. Şi fără doar şi poate, engleza se află în topul topurilor, căci pe fondul expansiunii multinaţionalelor şi al creşterii vertiginoase a numărului de angajaţi din toate domeniile, cunoaşterea limbii engleze a încetat să constituie un avantaj în momentul angajării şi s-a transformat treptat, dar sigur, într-o condiţie esenţială.

Şi asta ca să nu mai vorbim de călătorii.  Engleza trebuie să-ţi fie companion de cum ai păşit în afara graniţelor ţării pentru că îţi oferă un plus de siguranţă şi de ce nu, te ajută să conturezi imaginea unui om citit, inteligent şi dornic să bătătorească meleagurile necunoscute.

Niciodată să nu faci glume pe seama cuiva care vorbeşte engleza stâlcit. Înseamnă că ştie o altă limbă.

Jackson Brown Jr.

Nimeni nu cred că şi-ar dori „to throw his boogers in the beans” de la primul cuvânt pe care-l rosteşte.  E adevărat că românul are calitatea  „to make a whip out of shit”, dar cu siguranţă nimeni nu va reuşi doar cu ajutorul lui „Thank you” şi „hello” să poarte o conversaţie amplă, coerentă şi fluentă.

Ei bine, românaş fără engleză la purtător, „if you feel with the fly on your cap„, este timpul „to stop rubbing the mint„. Este timpul să te apuci de treabă. Engleza te aşteaptă s-o descoperi zâmbind. Cum? Unde? Citeşte şi vei afla:

Ai trei posibilităţi puse la dispoziţie de Engleza pentru toţi.

1.Dacă ai timp şi îţi plac interacţiunile face to face cu profesorul de engleză poţi opta pentru cursurile individuale sau în grupe de câte două persoane, cursuri care au loc în Bucureşti. Sunt cursuri atipice coordonate de o meditatatoare care se autointitulează „Profa„. Urmărindu-i video-urile de pe Facebook am avut un DÉJÀ-VU. Mi-am amintit instant de profa de latină din liceu care avea acea abilitate fantastică de a te jigni cu zâmbetul pe faţă şi pur şi simplu nu te puteai supăra. Aşa pare şi Profa, o tipă deschisă, dezinvoltă, pregătită să râdă cu tine, şi nu de tine. Şi asta vine ca un avantaj pentru orice adult învăţăcel care vrea să se transforme dintr-o „Venice bush„, într-un vorbitor de limbă engleză, pregătit oricând să jongleze cu timpurile şi gramatica acestei limbi ce bântuie orice şcolar. Căci, nu-i aşa, dragoste cu sila nu se poate, dar când ai ajutorul unui aşa mediator între tine şi engleză, totul devine o activitate plăcută şi prosperă.

 Vrei engleza a vorbi,

Şi nu ştii nici a citi?Rocky win boxing training victory

Profa noastră te învăţă,

Românaş cu mintea creaţă,

Cum să ieşi învingător,

Şi-n engleză vorbitor.

2.  Dacă nu ai timp sau te împiedică distanţa, poţi apela cu încredere la cursurile de engleză pe Skype. Flexibile, aceste cursuri au o durată mai mică şi poţi beneficia mereu între 7-22:00 de sfaturile şi ajutorul Profei. Interesant este că tot ceea ce înveţi aplici în discuţii, dezvoltându-ţi astfel, rapid şi sigur, capacitatea de a comunica în limba engleză. Dacă până acum ţi s-a părut că te-ai uitat la exerciţii „like the crow at the bone„, ei bine, de acum trebuie să te relaxezi, Profa e acolo să-ţi arunce oricând colacul de salvare şi să te împiedice să te îneci ca ţiganul la mal.

Hai pe Skype puţin,engleza pe Skype

În engleză să vorbim.

Cu profa hai la atac,

Gramaticii să-i venim de hac.

3. Dacă lipsa timpului îţi dă în continuare bătăi de cap, iar ideea învăţării prin intermediul Skype-ului, nu-ţi surâde mai deloc, nu dispera. Profa îţi pune la dispoziţie o a treia soluţie, accesul la orice oră din zi şi noapte la o platformă de elearning ce cuprinde cursuri de engleză online. Bineînţeles, toate sub îndrumarea aceleiaşi Profe, o mană cerească în toiul luptei tale cu limba engleză.

Cu o ţigară şi-o cafea,learning

Tolănit pe-o canapea,

Poţi învăţa, indiferent de timp,

Engleza zâmbind.

Dacă îţi faci griji în privinţa costurilor, relaxează-te. Dacă plăteşti în avans şedinţele ai reduceri frumuşele, poţi plăti însă şi online cu cardul şi ai instant acces la cursuri. Iar dacă eşti un învăţăcel conştiincios poţi beneficia de premiile Engleza pentru Toţi – şedinţe gratuite sau reduceri suplimentare la cursuri.  Tu perseverează! Doar perseverând poţi dobândi succesul mult râvnit.

Deşi experienţa mea cu limba engleză nu a fost condimentată nicicând cu funny moments, mi-am amintit scriind acest articol de un banc pe care l-am citit odată în această lume infinită a online-ului.

Bulă avea inspecţie la ora de engleză.
Inspectorul intră serios în clasă şi se aşaza în ultima banca, în spatele lui Bulă.
Profesoara scrie o propoziţie pe tablă şi cere elevilor să o traducă.  Bulă, din cale afară de agitat şi cu un zâmbet larg pe faţă, ridică repede mâna să răspundă.

-Spune, Bulă, ce scrie?

– Ce bine arată şi ce sexy e profesoara asta, spuse Bulă sigur pe sine.

-Cum îndrăzneşti? Nu asta scrie! Roşii brusc profesoara şi-l invită pe Bulă să poftească afară.

Bulă se ridică dezamăgit din bancă şi înainte de a ieşi i se adresează inspectorului:

-Băi, nene, vezi că n-ai obraz, dacă nu ştiai, de ce dracului mi-ai mai şoptit!?”

Un astfel de Bulă aveam şi eu coleg în gimnaziu. Doar că gramul său de naivitate care, fie vorba între noi, părea uneori mai mult de-un kilogram, era completat de o trufie acerbă. Ştiţi voi, vorba proverbului: „Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul!

Aşa era şi cu Bulă al nostru, în faţa tuturor el trebuia să pară cel mai cel, cel mai tare din parcare, băiatul perfect, cu fizic trăznet şi intelect „fulger”. Doar că nu de puţine ori lucrurile îi ieşeau fix pe dos, căci, atunci când încerca să-i corecteze pe ceilalţi săvârşea greşeli cu mult mai grave şi inevitabil atenţia se muta asupra sa.

Într-o zi, vrând să-l pun puţin la punct pe acest „Bulă” ce cotcodăcea pe lângă mine ca gâina pe lângă pui, i-am scris o poezie. Şi nu aşa orişicum, ci într-o fatală combinaţie de română şi engleză, „cea mai moartea lui”, ca să mă exprim aşa, în limbajul folosit de el.

In this morning,măi băiete

The rain made me ciuciulete,

But, if you want să ştii

I still have some baterii.

Ca să-ţi scriu this poem, boy

Acu’, pân’ nu vine joi.

Asta-i de avertizare

You’d better sit down, matale.

Căci devin rapid cam nervous,

Când mă scoţi din watermelons.

Te crezi smart şi funny tu

Mai ceva ca  Iphone-ul.

Dacă te mai bagi ca musca-n milk

Te transform în supă-n plic.

Te crezi strog şi musculos,

But here I am the boss.

În pauze de mai incerci,

With the joke tu să te-ntreci

Îţi aplic o corectură

Go to dig pe arătură.

I’am a sweet girl, băieţele,

I don’t quit for some nuiele.

Poţi veni cu garofiţe

But in vain, căci tu ai fiţe.

You believe că poţi avea

Any girl d’aicişea

You are wrong, my dear boy,

You are just a simple toy.

Noi nu vrem a boy cu fumuri,

Căci găsim pe orice drumuri.

Sau mai bine ţi-aş propune,

Tu lumii să faci un bine

Şi cu puţintel noroc

Să-ţi facem la zoo loc.

Da, învăţarea limbii engleze poate fi distractiva. Îţi trebuie un strop de bunăvinţă, câteva grame de răbdare şi perseverenţă cu găleata. Profa ştie reţeta secretă şi va putea mixa aceste elemente astfel încât la final, rezultatul să fie cel scontat.

Lasă-te pe mâna ei

Şi-ntr-o lună, două, trei

Vei fi, purtând ia

English man de România.

taran.jpg

Atenţie! În acest articol au fost folosite pentru un plus de amuzament, expresii din limba româna traduse mot a mot în engleză, şi nu echivalentul corespunzător al acestora. Menţionez că niciun cuvânt nu a avut de suferit!:)

Acest articol  a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017!

Reclame

9 gânduri despre „Zâmbim în română, vorbim în engleză!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s