Fără categorie

CND! Călătorim Neîncetat, Domnule!

 

Aproape se înnoptase.  În cameră, aromele cvasului rusesc pe care-l savuram încântată, dansau parcă într-un ritm haotic cu notele operei Lacul Lebedelor, de îndată ce Andreea pornise radioul.

Într-un colţ, în semiobscuritate, Mihai o descoperea pe Anna Karenina a lui Tolstoi, în timp ce Marga repeta paşii dansului Kalinka. Răsfoind paginile tratatului despre istoria Uniunii Sovietice, Tudor ridica din când în când din sprâncene uimit, nelămurit sau contrariat. Era una dintre serile închinate prieteniei noastre. Ne ştiam de o viaţă, aveam hobby-uri comune şi pe cât de diferiţi eram, pe atât de bine ne înţelegeam. Marea noastră pasiune pentru călătorii era cea care menţinea vie şi mereu proaspătă prietenia noastră.  Călătorim. Călătorim. Călătorim. Cu gândul. Cu sufletul. Cu paşii.

O călătorie se măsoară cel mai bine în prieteni, nu în kilometri” – Tim Cahill

vacantespeciale7

-Hei! Unde mergem în vacanţă? strigă entuziasmată Andreea.

CND Turism ne pune la dispoziţie o mulţime de oferte turistice inedite. Ce ziceţi, optăm pentru o vacanţă exotică? interveni Mihai.

-Nuu..îl contracară Tudor…fără exotism anul acesta. Sincer, atmosfera de acum…destul de… “rusească” , nu mă duce cu gândul decât la Moscova şi Sankt Petersburg.

-Da! Ce idee grozavă! Hai în Rusia!

-Hai! Deşi eu am mai fost acolo cu câţiva ani în urmă, îmi va face o infinită plăcere s-o revăd! Mă ofer să vă fiu ghid turistic în această călătorie magică! le răspund zâmbind prietenilor mei.

***

După 3 luni…eram în avion, pregătiţi pentru o super vacanţă în cea mai întinsă ţară din lume. De îndată ce am ajuns în aeroportul din Moscova, am decolat din nou, acum însă, spre Sankt Petersburg.

A doua zi, încă de dimineaţă, i-am dedicat-o în totalitate lui Tudor, cel pasionat de istorie, fascinat de tot ce însemna viaţa opulentă a ţarilor ruşi. Astfel, am poposit pe domeniul de la Petridvoret, situat la 25 km de Petresburg şi am admirat Palatul de Vară, superbele parcuri ce îl înconjoară, Marea Cascadă fiind punctul de maximă atracţie. Această fântână arteziană ce are în mijloc statuia lui Samson ucigând un leu, este sugestivă, după cum însuşi prietenul nostru ne-a povestit, pentru un moment istoric important, victoria obţinută de ruşi împotriva suedezilor în lupta de la Poltava.

După o serie consistentă de selfie-uri pe aceste meleaguri fabuloase, mi-am condus prietenii către Palatul de Iarnă, o superbă construcţie în stil baroc, cu o cromatică binară (alb şi verde) conţinând aproximativ 2000 de ferestre şi 1800 uşi. Acesta face parte din muzeul de istorie şi artă Ermitaj, cel mai mare din ţară.

Cu gurile căscate am descoperit, trecând dintr-o sală în alta, Antichitatea, sculptura greacă şi romană, sarcofagele egiptene, arta chineză şi mesopotaniană, bijuteriile ţarinei Ecaterina a II-a. Pentru câteva ore ne-am întors în trecut. În trecutul glorios şi zbuciumat al unei ţări frumoase, cu o cultură deosebită. Cel mai plăcut a fost însă, emoţia pe care Tudor a simţit-o şi ne-a transmis-o şi nouă, bucurându-se ca un copil ce descoperă lumea poveştilor.

„Istoria este nisipul care rămâne în clepsidra timpului.” Mihai Enachi

Seara am mâncat o soleanka, o delicioasă supă rusească de carne, am savurat sirniki, papanaşi cu smântână şi dulceaţă de vişine şi am depănat amintiri în jurul unui pahar de cvas, preferatul meu.

În ziua următoare am ţinut cont şi de pasiunile celorlalţi, aşa că ne-am întors în Moscova. Ştiindu-l un adevărat fan al literaturii ruseşti şi avându-l ca preferat pe Lev Tolstoi, nu puteam să nu-i arăt lui Mihai, Muzeul de Stat Tolstoi din Moscova. Dedicat scriitorului rus, acest muzeu găzduieşte o paletă diversă de manuscrise, diplome,biografia şi operele acestuia. După acest popas literar a urmat un tur de patru ore în care am vizitat Panorama Borodino spre bucuria lui Tudor, fascinat de atmosfera recreată a faimoasei bătălii dintre armata rusă şi cea a lui Napoleon.

 

Imagini pentru panorama borodino
sursa inyourpoket.com

Pentru Marga, ce iubeşte arta sub toate formele ei, a fost o încântare vizita la Galeria Tretiakovskaya şi Muzeul Puşkin ce adăposteşte colecţii de tablouri impresioniste şi post-impresioniste ale unor pictori importanţi precum: Picasso, Van Gogh, Gauguin, Renoir, Manet.

„Arta este chintesenţa spirituală a unei naţiuni.” Angel Ganivet

După un moment de linişte şi regăsire în Catedrala Mântuitorului, cea mai mare catedrala ortodoxă din lume, ne-am îndreptat paşii spre Piaţa Roşie – linia de demarcaţie între Kremlin şi zona comercială. Kitay-gorod. De aici pornesc toate străzile Moscovei, toate drumurile Rusiei. Încă din secolul al XV-lea a devenit piaţa centrală a oraşului, iar din 1990 face parte din lista locurilor din patrimoniul mondial.

Seara ne-a găsit în teatrul Bolshoi, urmărind cu sufletul tremurând de emoţie, baletul Lacul Lebedelor, compoziţia muzicală a celebrului Piotr Ilici Ceaikovski. Totul pentru bucuria Andreei, ce dintotdeauna a visat să devină balerină.

În ultima zi, ne-am mai plimbat puţin prin centrul Moscovei şi am mers bineînţeles si într-un complex comercial, căci aveam de gând să ne umplem bagajul nu numai cu amintiri de neuitat, ci şi cu suveniruri şi tot felul de lucruşoare ce ne făceau cu ochiul.

În avion, pe drumul reîntoarcerii acasă am rememorat toate clipele frumoase din această călătorie şi mi-am dat seamă că m-am descurcat onorabil în calitate de ghid turistic: lui Tudor i-am oferit ocazia de a reconstrui trecutul cu frânturi de istorie, pe Mihai l-am ajutat să zboare pe aripile literaturii, Margăi i-am arătat cele mai frumoase tablouri, iar Andreei, prin magia baletului i-am pictat sufletul în emoţii. În ceea ce mă priveşte însă, tot farmecul Rusiei l-am regăsit într-un pahar de cvas.

Şi oricum…

„Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus.”

Proverb evreiesc

logo-vacante-nou

Aceast articol a fost scris pentru SuperBlog 2016!

Reclame

7 gânduri despre „CND! Călătorim Neîncetat, Domnule!

  1. Si mie mi-ar placea sa vizitez Moscova.
    Mi-am adus aminte de o faza. Se întâmpla prin 94, parca. Aveam un coleg care avea trei fete cu el la post si, când trebuia sa mearga acasa in concediu, vrând-nevrând trebuia sa le cumpar cinci biletele de avion. Din Brazilia pâna în România, dus-întors. În primul an, am cautat cele mai convenabile oferte, nu? Si am gasit! Cu Aeroflot, tranzit la Moscova! Am crezut ca l-am nenoorocit pe bietul om! El si familia lui ar fi petrecut dublul orelor în avion, decât noi, toti ceilalti. Eh! Nu-ti imaginezi, dar a fost mai mult decât impresionat de cele doua zile cât au stat la Moscova, asa încât nu mai voia sa ma uit la alte oferte! Îmi cerea mereu sa mearga cu rusii! Hahaha!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s