Fără categorie

Dacă-i IT, fun să fie!

Motto:

Dacă-I IT, fun să fie!

 

Personajele:

Rareş, alias Uciu – nepoţelul meu în vârstă de 7 ani

Raluca, alis Uca – respectiv subsemnata

 

(Într-un apartament drăguţ din oraşul lui Nichita Stănescu. V-am băgat în ceaţă? Hai, bine, vă scutesc de un search pe Goagăl cum zice Vanghelie. E vorba de Ploieşti. De Vanghelie nu mă întrebaţi, că nu ştiu să vă spun mai nimic.)

Era pe la începutul lunii septembrie când întâmplarea a făcut să rămân acasă cu Uciu. Şi nu pentru o oră, două, ci o întreagă zi.  „Ce se poate întâmpla, mi-am zis? Cred că ne vom distra de minune.” Minune? Hmm… ce cuvânt măreţ. Pentru alţii poate, căci pentru mine, minunea nu dură trei zile, ci vreo trei ore.

Ne-am îndopat cu dulciuri mai ceva ca purceii în apropierea Crăciunului, am construit cu piese Lego piste pentru maşini şi turnuri de castel şi credeţi-mă pe cuvânt, dacă aş fi ştiut ce urmează m-aş fi făcut mică, mică şi m-aş fi îndesat într-un turn proaspăt clădit . Aaaa…şi ne-am uitat şi la nişte pinguini nătăfleţi, rătăciţi prin Madagascar.

Cam aşa trecu timpul până când i se năzări domnişorului că are chef să se joace Roboţii şi pistoalele (aşa îi spune jocului Counter Strike). Am încercat să-l atrag spre alte jocuri sau activităţi distractive, să ieşim prin parc, el nu şi nu. Vrea să se joace ACUM!  Şi cum să rezişti mogâldeţei care a învăţat să mânuiască laptopul înainte de a vorbi, când pune un botic de căţel plângăcios şi-şi încrucişează mâinile supărat?!

Uciu la 2 ani jumatate

M-am îndulcit instantaneu de parcă mâncasem cinci zile numa` caramele şi am mers să aprind calculatorul să-i fac pofta copilului că de, un nepot am.

Încerc să accesez Google-ul. Nimic. Nu vrea şi nu vrea. Îi dau un Restart calculatorului poate a obosit cinci minute cât a stat pornit. Nimic. Mă mai perpelesc niţel pe lângă el ca găina pe lângă pui şi hop! sare iepurele  răspunsul de unde nu-i. Router-ul nu era conectat la calculator.  Bun! Dar mai departe ce fac?

Mă apuc şi sun tot neamul de la bunică la pisică şi aflu că am nevoie de un cablu de reţea. Router-ul Wireless N pe care îl aveam din gama celor oferite de TP-Link, ce combină funcţiile unui router pentru acces partajat la Internet cu cele ale unui switch de 4 port-uri, foarte performant de altfel (viteză de până la 150 Mbps) îmi era inutil în această situaţie fără vestitul cablu de reţea.

După alte 30 de minute în care am căutat cablul cu pricina, am reuşit să configurez şi router-ul. Tot ceea ce a trebuit să fac a fost să rulez CD-ul de instalare, iar reţeaua s-a configurat rapid şi fără prea mari bătăi de cap. La final aş fi îndrăznit să mă declar :EXPERTA în reţelistică şi conectică!

Şi când am zis gata, treaba-i rezolvată, domnişoricul a întors-o ca la Ploieşti şi s-a răzgândit. Nu mai vrea să se joace Roboţii şi pistoalele, ci să se uite la animaţia cu minioni – Despicable Me.

Când l-am auzit mi-a picat faţa şi mi-a scăzut şi glicemia, dar după ce m-a anunţat calm că vrea să se uite nu pe computer, ci la TV.

Imagini pentru gif minion

Eram şocată pur şi simplu. Am stat puţin să mă gândesc dacă e cumva marţi 13, dacă e vreo cameră ascunsă pe undeva şi îmi face cineva o farsă. Negativ. M-am înarmat cu gramul de răbdare rămas şi am analizat situaţia.  Soluţia? Am sunat din nou tot neamul de la bunică până la pisică şi colac peste pupăză tot de un cablu aveam nevoie, însă de data aceasta de un cablu HDMI

Cablu HDMI High Speed cu Ethernet 4K 0.5m, Delock 84751

Încoronat rege al cablurilor video de înaltă definiţie, HDMI este singurul format ce transmite semnalul audio şi pe cel video digital în forma sa originală. Acesta, pe lângă durabilitatea mare pe care o oferă, reprezintă un suport pentru toate formele de 4K Ultra HD, având şi caracteristici suplimentare precum built-in tehnologie Ethernet.

Norocul meu a fost că ştiam exact unde găsesc cablul HDMI pe care îl achiziţionase în urmă cu o săptămână fratele meu din magazinul Conectica. Aaa… şi apropo de asta, am o super veste. Cu ocazia împlinirii a zece ani de existenţă magazinul Conectica organizează Săptămânile Reţelisticii, între 15-30 octombrie! Interesant, nu?

conectica_banneregoogle_saptamanileretelisticii_300x250px

Revenind la oiţele treburile noastre, graţie cablului HDMI am reuşit să conectez cele două dispozitive, calculatorul şi TV-ul, fără niciun fel de problemă, satisfăcând pofta domnişorului Uciu.  Ne-am înarmat apoi cu popcorn şi sucuri naturale şi timp de vreo două ore am stat cu ochii aţintiţi asupra televizorului.

uciu

Am învăţat în ziua aceea că nevoia te învată. Că nimic nu-i prea greu pentru un om care-şi doreşte să reuşească. Iar reţelistica şi conectica nu-s chiar aşa domenii de speriat. Cu puţină îndemânare şi răbdare poţi transforma o activitate necesară într-una distractivă.

 

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016, pentru proba 7 sponsorizata de conectica-300x300

Sursa foto: arhiva personala & conectica.ro

Reclame

7 gânduri despre „Dacă-i IT, fun să fie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s