Fără categorie

Când zeii…

 

Motto: Când zeii se îmbată cu ambrozie îşi trimit tizii în calea…curăţeniei mele.

 

Personajele

EU (Raluca), nume fără rezonanţă mitologică, poate uşor istorică (Domniţa Ralu)

Afrodita, verişoara moldoveancă limbută, mai nou vecina mea

Ares, câinele familiei, un Ciobănesc Caucazian

 

Într-un sat mişto din Prahova, în vacanţa de vară.

 

 (O casă mare.  O baie micuţă, îngustă.  Două dormitoare spaţioase. Două livinguri şic. O bucătărie amenajată în regim open space, deschisă spre unul dintre livinguri. Un hol lung.)

 Înarmată cu o mătură stufoasă şi un fărăş străbat cu paşi leneşi camerele casei în căutarea colţişorului de unde să încep sarcina ce a picat pe capul meu ca un „trăzniet” vorba Afroditei. După petrecerea de aseară, casa arată ca un câmp de luptă în care s-au războit turcii şi al nostru Mihăiţă Bătăiosu. (cum i-ar zice Afrodita lui Mihai Viteazul).

Afrodita (admirându-şi unghiuţele):

– Draga mia, io nu poci să ti ajut la trebi d`astea, căci îmi stric unghiuţilii. Şî zău aşa, mult m-o mai costat. Ca să nu mai zîc că ştîi şî tu că noi moldovienii aviem patru vitezii: Viteza 4 –înşet, viteza 3- înşetişor , viteza 2- tăt pi loc pi loc pi loc, viteza 1- răzămat. Deşi…mai mult te-oi încurca, aşa că stau acilişa cuminţicî şî ti dirijez.

O privesc rece. Orice urmă de iluzie că aş fi primit ajutorul ei s-a risipit lăsând loc altor gânduri:

– Te-o fi făcut mătuşa poliţist la circulaţie. Păi, cum dracului să nu mă-ncurci dacă pălăvrăgeşti mai mult decât respiri şi ti-e gândul numai la distracţie. Aseară ţi-a plăcut zbenguiala, acum fugi de curăţenie ca dracu` de tămâie.  Că na, eşti Afrodita tu…ce s-ar face zeii fără tine.

Afrodita : – Dacî stau niţiel sî mî gândiesc,  mii mi-i cam foamii. Măc să-mi pun niştii barabuli bătuşiţi( piure de cartofi) şî niştii mimorie di porc prăjîtă (creier pane), că tari bunî i-o ieşît mătuşicii. Dar nu-ţi faşii griji cî iaca mî întorc la tinii sî văd cum ti discurşi.

  (cu ironie)

–  Mergi, Afrodita, mergi liniştită că mă descurc. Stai calmă. Ce, ţi se pare că e dezastru total în casa asta? Nuuu…nici gând. Nu zac mii de firimituri pe parchet şi nici resturi de la dulciurile pe care le-ai înfulcat azi noapte.  Nuuu… Nici praful nu doarme pitit prin colţuri şi pe sub canapele. Nuuuuu…Nici n-a răsturnat Ares ghivechiul cu flori pe covorul preferat al mamei în încercarea de a fugi de sub ploaia de …pufarine pe care le aruncai ca o bezmetică, crezând că sunt confettii.  Şi nici nu şi-a scuturat blana pe unde-a nimerit.. Nuuu…

(Afrodita se retrage în bucătărie. Pe lângă trăncănitul vaselor se aude încontinuu vocea ei ca un radio stricat.Nici când mănancă nu-i tace glasul. Eu îmi continui treaba şi parcă logoreea ei mă molipseşte şi pe mine. )

-Doamne, ce bun ar fi un aspirator acum! Cu filtrare prin apă, să mă scape de norul ăsta de praf atât de nociv pentru sănătate. Dacă ar mai avea şi filtru HEPA să reţină particulele mai mari de 0,3 microni ar fi perfect! Căci, particulele care variază în dimensiune între 0,3 şi 0,9 microni prezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătate, întrucât sunt suficient de mici pentru a trece de firele de păr care protejează pasajele respiratorii şi prea mari pentru a fi uşor exhalate.

Vorbeam singură în timp ce măturam, de parcă ţineam nu ştiu ce discurs politic în faţa mulţimii. Până şi-n bucătărie se făcuse linişte. Cred că-i priise Afroditei „mimoria di porc prăjîtă”.Mă holbam la covor. Îmi venea să râd. Un râs isteric îmbibat cu nervi. M-am abţinut.  Puteam să mă abţin de la orice, numai să nu înceapă iar Afrodita să-ndruge vrute şi nevrute.  Mi-am înecat pornirea într-un ţipăt scurt şi am continuat cu voce tare lista de dorinţe ca un creştin ce se roagă divinităţii.

 -Un aspirator cu perie pentru aspirare umedă, ar face minuni aici. Nu mi-aş mai înroşi genunchii periind covorul ăsta. Iar un dispozitiv din ăla pentru colţuri ar fi mult mai eficient decât mătura asta enervantă. O perie în formă de T ataşată aspiratorului ar face o treabă excelentă pe sub canapele, iar una cu cap rotund, micuţă şi drăguţă ar „inhala” numaidecât praful ce zăboveşte pe mobilă.

Pe hol se aud paşi. Afrodita  se aşază în prag, cu mâinile-n şold şi rosteşte grav:

-Aista îi  Rohnson!

-Oh, nu! Iar începe cu poveştile ei de la Adam şi Eva până la cele mai actuale bârfe mondene! (Comentez în gând în timp ce încerc să schiţez un zâmbet).

Ea continuă (cum altfel?) cu un debit verbal de zece ori mai ridicat decât cel al vărsării Dunării în Marea Neagră. Însoţit bineînţeles de gesticulări bufoneşti.

-Aista îi Rohnson Aquatech R144, di cari zişi tu aişi! Îl găsâşi la promotii aspiratoare in magazinul MarketOnline.ro.  Ȋi minunat, îl testai chiar io zililii trecutii.

Aspirator Rohnson AquaTech R144, Putere 1550W, Capacitate 15 L, Filtrare in apa, Functie de suflare, Negru/Portocaliu

-Da, bravo mă, eu mă chinui aici să fac curăţenie, de una singură, că de, sunt gazdă, şi-i pică verişoarei unghiile dacă ridică fărăşul şi tu-mi zici abia acum că ai soluţia perfectă pentru dezastrul ăsta?

-Pi, io crezui cî ţii îţi plaşi sî faşi curăţienie…sî dai cu mătura..

O privesc cu stupoare. Se pare că „mimoria di porc prăjită” nu i-a priit prea tare. Câteva cuvinte ascuţite stăteau pe vârful limbii. M-am abţinut. Printre toate bazaconiile pe care mi le adresase, dezvăluise şi un secret. Ştiam ce aveam de făcut şi din fericire vizita ei se încheiase subit în urma unui telefon primit.

Am accesat site-ul cu pricina şi mi-am oprit atenţia asupra descrierii aspiratorului Rohnson. Era exact ceea ce îmi doream, acel aspirator ideal pe care mi-l imaginasem cu câteva minute în urmă . Un ajutor de nădejde şi un inamic al micronilor cu un volum de colectare de 15 litri, filtrare prin apă şi un consum de energie  de 1550W, având cea mai stabilă putere de extracţie.

Eheee, Rohnsoane! Slavă Domnului că nu ai vitezilii moldovineşti!

Această povestioară a fost scrisă pentru prima proba a concursului Spring SuperBlog 2016!

Reclame

13 gânduri despre „Când zeii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s