Superblog

E a dracului de buna!

Aho, aho, copii şi fraţi

Staţi puţin şi nu mişcaţi.

După 5 ani şi vreo lună,

Toni are brânza cea mai bună.

Eu am aflat totul despre ea,

Sunt oare Mama Omida?

După 5 ani în care a vizitat peste 60 de ţări, Toni Delaco s-a întors acasă. Nu singur, ci cu o super veste. A găsit cea mai bună brânză din lume. Unde ? Când? Cum? Veţi afla în continuare.

Într-una din plimbările sale prin Statele Unite, Toni a ajuns şi în Pittsburgh, Pennsylvania, mai exact în PNC Park unde se află terenul de baseball al echipei Pittsburgh Pirates. Dintr-o dată, simpla sa plimbare s-a transformat subit într-o urmărire ca-n filme. 

Auzind în stânga şi în dreapta „cheese”, „cheese”, domnul Toni ciuli instantaneu urechile:

-Ăştia fac poze sau am devenit faimos pe aici şi nu ştiu cum să mă bage în seamă? zise Toni ca pentru sine.

Aruncând o privire în jur, nimeni nu făcea nicio poză şi nici măcar un ochi nu era aţintit asupra sa, deci ambele ipoteze au „picat” cât ai zice „brânză”.

-Ei drăcie, comedie, parmezan şi caşcaval, ce Dumnezeului se întâmplă? La noi la meciuri se vorbeşte numa` de bani, mită, goluri şi blaturi şi ăştia numa` „brânză” scot pe gură…Hmm…

Şi nu termină bine de rostit ultimele cuvinte, că aude o fetişcană adresându-se iubitului :„Let`s eat some cheese!

-Bingo! rosti zâmbind ştrengăreşte Toni Delaco. Şi pentru că domnişorii vorbeau o engleză „ghiveci”, pocită şi cu combinaţii de dialecte,  românul nostru nici nu mai îndrăzni să îi abordeze cu vreo întrebare şi se puse pe urmărit. Şi ce urmărire…cu peripeţii…de-i venea domnului Toni să se lase de meserie şi să se-ntoarcă imediat în România. Vreo 10 minute a trebuit să aştepte domnişorii să se pupe, să se răsfeţe, glu-glu ca nişte porumbei, ce …„brânza” lor. După, a urmat nelipsita şedinţă de selfiuri. Momentul  ăla în care îţi dai seama că omul se trage din maimuţă.

-Maimuţăreală ca-n selfiuri rar mai vezi! zise domnul Toni cu nervii întinşi la maximum.

După ce „şedinţa” s-a încheiat şi iubiţeii s-au repus în mişcare, colac peste „brânză”au dat peste nişte prieteni şi au stat la taclale mai ceva ca babetele din „Românica” la „radioşanţ”.

-Ei drăcie, comedie, parmezan şi caşcaval….asta sigur nu-i ziua mea cea mai bună. Zici că vrea cineva să-mi pună beţe-n „brânză”. Nu se poate! Nu se poate! Îmi face cineva o farsă? E vreo cameră ascunsă pe aici? E inacceptabil dom`ne. Eu mă dau de ceasul „ brânzei” şi ăştia râd ca broaştele la inundaţii. Toni Delaco izbucni : „ YOU TAKE ME OUT OF MY WATERMELONS”.

Domnişorii întorc privirea, uitându-se ca viţelul la poarta nouă, cum ar spune românul, neînţelegând ce vrea Toni să zică, despre ce pepeni vorbeşte şi  cui se adresează.

Delaco se face imediat roşu ca racul la faţă şi rosteşte încetişor, printre dinţi…Oh, drăcie, comedie, parmezan şi caşcaval „I threw my boogers in the beans” („Am dat cu mucii-n fasole”). Încearcă să-şi revină şi să-şi continue planul. Trebuie să se calmeze şi să găsească odată brânza aia care i-a dat atâtea bătăi de cap.

După vreo alte 20 de minute în care Toni a tăcut mâlc şi a suportat cu stoicism abaterile celor doi americani din calea „brânzei”, a ajuns într-un final şi la locul cu pricina – un pub situat în partea stângă a PNC Park-ului.

-Aleluia, rosti Toni zâmbitor şi fericit că în sfârşit urmărirea s-a terminat. Şi în timp ce aştepta cuminţel brânzica, află o mulţime de chestii interesante despre aceasta. Spre exemplu, numele ei este „ CLOSER”, este un fel de” grilled cheese”, iar denumirea vine de la Jason Grilli, un fost „closer” ( în baseball , „the closer” este un aruncător specializat într-o anumită tactică de joc). Ba chiar are si tricouri personalizate această delicioasă brânzică.

Şi iată că soseşte şi sandvişul domnului Toni, căci Closer nu vine aşa orişicum, ci într-un sandviş delicios alcătuit din 3 „etaje”.( sandvişul mai conţine şi bacon, praz şi compot de mere, insă Closer este punctul forte).

At PNC Park (home of the Pittsburgh Pirates), you don’t have to choose which cheese you want on your sandwich because there are nine. Yes, nine cheeses on one sandwich combined with candied bacon and apple compote. Hey, at least the fruit is healthy. Image: Game Dayr

Încă de la prima muşcătură, Delaco este extaziat, cea mai bună brânză din lume tocmai îi răsfaţă papilele gustative. Poate vă întrebaţi ce e aşa wow într-un sandviş banal. Ei bine, răspunsul e simplu, Closer este fără doar şi poate o minunăţie. De ce? Pentru că în componenţa ei intră nu 2, nu 3, ci 9 tipuri de brânză, situate câte 3 în „etajele” sandvişului.  Astfel, Provolone, Mozzarella, Parmezanul, Gouda, Cheddar, Pepper Jack, Swiss, Brânza cu mucegai (brânza albastră) şi Feta se îmbină armonios rezultând un gust irezistibil, o textură irezistibilă, un miros irezistibil, într-un singur cuvânt – C L O S E R .

Iată şi de ce:

 

Provolone, cu o textură fermă se evidenţiază prin gustul fin de unt.

Mozzarella, preparată  iniţial din lapte de bivoliţă este albă, aposă şi elastică.

Parmezanul este o brânză tare cu o consistenţă granuloasă.

Gouda se remarcă prin gustul blând şi cremos care poate deveni însă puternic şi intens.

Cheddar are o textură uscată, a cărei aromă aminteşte de gustul nucilor.

Pepper Jack este un sortiment de brânză cu ardei iute roşu.

Brânza Swiss se evidenţiază prin aspect, are nişte găurele cunoscute sub denumirea de „ochi”.

Brânza albastră ( Cabrales, Roquefort, Stilton si Gorgonzola) se remarcă prin mucegaiul albastru care reprezintă de fapt o tulpină de penicilină adăugată laptelui înainte de cheagul pudră sau lichid.

Feta (americană) este o brânză densă, uscată şi sfărâmicioasă.

Ei… şi când ai atâtea varietăţi cum să nu obţii cea mai buna brânză, cea mai delicioasă şi cu o textură inedită?

După ce  termină de mâncat, Toni concluzionă :

Extra-mega-super- brânză! E a dracului de bună!

Articolul a fost scris pentru Superblog 2015! 🙂

Anunțuri

7 gânduri despre „E a dracului de buna!

  1. Draguta, frumos articol ai scris, ca total cheeseaddict ce sunt nu pot sa spun decat bravo ;), dar am o mica problema cu branza elvetiana, cea mai cunoscuta in lume nu are gaurele…asta-i un mit romanesc. Cea cu gaurele e considerata frantuzeasca.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s